Follow @SStamellos




«Όταν συνειδητοποίησα ότι δεν μπορώ να αλλάξω το σύστημα, άρχισα να αγωνίζομαι να μην με αλλάξει αυτό. Αγωνίζομαι να μείνω άνθρωπος. Και αυτό είναι η κορυφαία πολιτική μάχη. Να μπορείς να αποφύγεις τη βαρβαρότητα αυτής της εποχής. Να μπορείς να παραμείνεις άνθρωπος με τρυφερότητα. Με το δικό σου βλέμμα...»
Χρόνης Μίσσιος

14 Ιουν 2009

Σπερχειός: Ρύπανση και απειλές

Στέφανος Σταμέλλος
http://www.e-ecology.gr
http://sperxeios.blogspot.com

"Να αγαπάς την ευθύνη.
Να λες: Εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης.
Αμα δε σωθεί εγώ θα φταίω".

Ν. Καζαντζάκης,
Ασκητική.

ΣΠΕΡΧΕΙΟΣ, ΠΗΓΗ ΠΛΟΥΤΟΥ
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ και ΚΑΚΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

Αρκετή συζήτηση γίνεται για τα ποτάμια οικοσυστήματα της χώρας μας, για την διαχείριση των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων, για την εφαρμογή των νόμων και των ευρωπαικών οδηγιών, αλλά και ιδιαίτερα τελευταία της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2000/60/ΕΕ για τα νερά.

Η συζήτηση φέρνει στην επιφάνεια μια σειρά από περιβαλλοντικά «εγκλήματα» σε ό,τι αφορά τα ποτάμια, τους χείμαρρους, τις εκβολές τους.

Είναι η αλόγιστη ρύπανση, οι εκτροπές και οι ευθυγραμμίσεις της κοίτης τους, οι καταστροφές των παραποτάμιων δασών, η καταστρατήγηση κάθε έννοιας προστασίας, το παράνομο κυνήγι.

Είναι ο Βοιωτικός Ασωπός, είναι ο Αλιάκμονας, ο Έβρος, ο Αξιός, ο Πηνειός, ο Αχελώος. Είναι για μας ο Σπερχειός!

Σπερχειός,
μια ανεκτίμητη πηγή πλούτου και ένα σπάνιο οικοσύστημα.

Έδαφος, νερά, πηγές, δροσερή αύρα, παραποτάμιο δάσος, το δέλτα και οι εκβολές, πλούσια πτηνοπανίδα, υδρόβια διάφορα, ερπετά, ψάρια, ένα οικοσύστημα που οφείλουμε να το προστατέψουμε σαν κόρη οφθαλμού.

Τα βασικά στοιχεία της προσέγγισης του θέματος «ΣΠΕΡΧΕΙΟΣ»

- H ΡΥΠΑΝΣΗ

- ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΙΟΥ ΔΑΣΟΥΣ

- ΑΜΟΛΗΨΙΕΣ

- ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΚΥΝΗΓΙ

- ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ

- ΠΛΗΜΜΥΡΟΓΕΝΝΕΣΗ

- ΔΙΚΤΥΟ NATURA 2000

- ΤΟ ΔΕΛΤΑ και οι ΕΚΒΟΛΕΣ

- ΕΡΓΑ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΑΞΟΝΩΝ (ΠΑΘΕ, Ε65 ΟΣΕ)

H ΡΥΠΑΝΣΗ
Τι είναι η ρύπανση
Ρύπανση είναι κάθε αλλοίωση της σύστασης ή της μορφής των φυσικών, χημικών και βιολογικών χαρακτηριστικών του περιβάλλοντος. Αυτή μπορεί να οδηγήσει σε απότομη και σημαντική διαταραχή της ισορροπίας της φύσης και να προκαλέσει βλάβες στον άνθρωπο, φθορές στα υλικά και στην πολιτιστική του κληρονομιά.

Διαφορετική είναι η έννοια της μόλυνσης του περιβάλλοντος. Αυτή προκαλείται από την είσοδο στο περιβάλλον μικροβίων, ιών ή γενικά παθογόνων μικροοργανισμών.

Επομένως, η ρύπανση του περιβάλλοντος είναι ένα πολύπλοκο και σοβαρό πρόβλημα:
-Οικονομίας, αφού αυξάνει το κόστος των παραγωγικών δραστηριοτήτων, φθείρει τα υλικά και επιβαρύνει ανυπολόγιστα τις δαπάνες που χρειάζονται για να διατηρηθούν τα οικοσυστήματα σε σχετική ισορροπία.
-Υγείας, αφού επηρεάζει άμεσα την ανθρώπινη υπόσταση.
-Αισθητικής, αφού αλλοιώνει ανεπανόρθωτα την ομορφιά της φύσης αλλά και τα ανθρώπινα δημιουργήματα.
-Προστασίας της φύσης, αφού διαταράσσει την ισορροπία των διαφόρων οργανισμών και των οικοσυστημάτων.

Ο Σπερχειός είναι ο φυσικός αποδέκτης όλων των λυμάτων της περιοχής της λεκάνης του και των αποτελεσμάτων όλων των ανθρώπινων δραστηριοτήτων.

Ποιες είναι οι εστίες ρύπανσης του Σπερχειού

- υγρά απόβλητα εργοστασίων και βιοτεχνιών

- Υγρά απόβλητα ελαιοτριβείων

- στάβλων και άλλων κτηνοτροφικών μονάδων

- αστικά λύματα των παραποτάμιων χωριών που οδηγούνται ανεξέλεγκτα στην κοίτη, είτε απευθείας με παράνομους αγωγούς είτε με το παράνομο επίσης άδειασμα βυτιοφόρων λυμάτων βόθρων

- οι παράνομες χωματερές κατά μήκος του ποταμού

- τα φυτοφάρμακα και οι συσκευασίες τους, αλλά και τα λιπάσματα συμπληρώνουν τις εστίες της ρύπανσης.

Αποτέλεσμα;;
Στις εκβολές του το νερό γίνεται μαύρο.

Η εικόνα των νεκρών ψαριών είναι συνηθισμένη. Αιτία; Η έλλειψη οξυγόνου ως αποτέλεσμα της έντονης ρύπανσης των νερών.

Οι ψαράδες που χρόνια ψαρεύουν κοντά στις εκβολές του ποταμού, σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Το ίδιο και οι αγρότες της Ανθήλης.

Τους καλοκαιρινούς μήνες το νερό είναι ένας βούρκος, ιδιαίτερα στο τμήμα μετά τη Δαμάστα. ΜΆ αυτό οι αγρότες ποτίζουν τα χωράφια τους. Είναι οκτώ χιλιάδες στρέμματα περίπου από το Μοσχοχώρι και κάτω, από τα οποία τέσσερις χιλιάδες στρέμματα κάτω από την Αλαμάνα, τα περισσότερα ορυζώνες. Αγρότες βρέθηκαν στο νοσοκομείο από δερματικές μολύνσεις

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ
ΧΑΡΤΟΠΟΙΙΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
<Επιθεωρητές Περιβάλλοντος>
<Απάντηση ΝΑ>

ΕΛΚΕ
«Σχετικά με δραστηριότητες που λειτουργούν κατά μήκος της κοίτης του Σπερχειού, της Γερμανικής τάφρου και του Ξηριά Λαμίας, γίνεται γνωστό ότι με βάση το τηρούμενο αρχείο της υπηρεσίας μας πλησίον του Σπερχειού ποταμού λειτουργεί η δραστηριότητα ΕΛΑIΟΥΡΓΙΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΛΚΕ ΑΕ και η επιχείρηση ΙΝΑΧΟΣ ΑΕ. Τα λύματα αυτών διατίθενται υπεδάφια»
Από απάντηση της ΝΑΦ

ΒΙΟΤΕΧΝΙΕΣ
ΣΤΑΒΛΟΙ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ

Όλες αυτές οι μονάδες υποτίθεται ότι έχουν Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και Περιβαλλοντικών Όρων. Συνήθως η διάθεση των λυμάτων τους προβλέπεται να γίνεται υπεδάφια, αφού προηγηθεί βέβαια η βιολογική επεξεργασία τους και απαλλαγούν από τις ρυπογόνες τους ουσίες

Παράδειγμα αποτελεί η εταιρεία επεξεργασίας και τυποποίησης ελαιών κοντά στο Αυλάκι

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΥΠ ΑΡΙΘ. 3325 (ΦΕΚ Α΄ 68/11.03.2005) Ίδρυση και λειτουργία βιομηχανικών βιοτεχνικών εγκαταστάσεων στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης και άλλες διατάξεις.

ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΑ

Σε ποτάμια και στη θάλασσα καταλήγει το 58% των 2.000.000 τόνων ελαιολάσπης, που αποβάλουν τα ελαιοτριβεία της χώρας μας, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα "Καθημερινή της Κυριακής".

Σχετικές έρευνες απέδειξαν ότι το σύνολο των αποβλήτων των ελαιοτριβείων, απορρίπτεται χωρίς επεξεργασία σε χείμαρρους και ποτάμια.

Μάλιστα, όπως τονίζει η εφημερίδα, η ελαιολάσπη προκαλεί την αποξήρανση της παρόχθιας βλάστησης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αιτία της κάκιστης διαχείρισης των υπολειμμάτων οφείλεται στην τεχνολογία των ελαιοτριβείων και στο χαλαρό, έως ανύπαρκτο, θεσμικό πλαίσιο για την διαχείριση των αποβλήτων τους.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ελαιοπαραγωγικές χώρες, όπως η Ιταλία, η Κύπρος και η Ισπανία με τη βοήθεια της τεχνολογίας, μετατρέπουν τα απόβλητα σε χρήσιμα προϊόντα, όπως βιομάζα, εδαφοβελτιωτικά υλικά ή ζωοτροφές.
Στη Φθιώτιδα περίπου 50 από τα οποία 4 ή 5 στη λεκάνη του Σπερχειού

ΥΓΡΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ
ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΛΑΜΙΑΣ
Λειτουργεί από το 1994. Θεωρήθηκε ως το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο της περιοχής, τη στιγμή που μειώνει σημαντικά τη ρύπανση του Μαλιακού από τα λύματα της πόλης. Προϋπόθεση, η σωστή λειτουργία του

Από τα στοιχεία της έρευνας του ΕΛΚΕΘΕ στο σταθμό δειγματοληψίας RODITSA

Ο σταθμός “RODITSA”, στην «ανακουφιστική» τάφρο της Λαμίας, βρίσκεται 4,5 χιλιόμετρα πριν τις εκβολές στον Μαλιακό και δέχεται τα επεξεργασμένα (;) λύματα του βιολογικού σταθμού της Λαμίας. Το δείγμα βενθικών μακροασπονδύλων, σύμφωνα με τον δείκτη ποιότητας, βρέθηκε κακό. Σε σύνολο 610 δειγμάτων από τους ποταμούς της χώρας, μόλις το 1,2% βρέθηκε σε κακή κατάσταση, γεγονός που δείχνει την δραματική κατάσταση στο σταθμό “RODITSA”. Η συγκέντρωση των αμμωνιακών ιόντων βρέθηκε μια κλάση υψηλότερη από την μέγιστη επιτρεπτή τιμή γεγονός που καθιστά αμφίβολη την αποτελεσματικότητα στη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού της Λαμίας.

ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΤΑΦΡΟΣ
Έχουμε μια σημαντική μεταφορά ρύπων με αρνητικές επιδράσεις στην παράκτια ζώνη του Μαλιακού και την εξέλιξη του κόλπου

«Τέλος για την Γερμανική τάφρο γίνεται γνωστό ότι αυτή αποτελούσε αποδέκτη λυμάτων της πόλης της Λαμίας. Η ΔΕΥΑ Λαμίας εκπονεί το δίκτυο αποχέτευσης της πόλης της Λαμίας και έχει ολοκληρώσει πολύ σημαντικό ποσοστό του δικτύου αποχέτευσης έτσι ώστε στο μέλλον να δέχεται μόνον όμβρια».
από την απάντηση της ΔΙΠΕΧΩ της ΝΑΦ

Η Γερμανική Τάφρος είναι αποδέκτης
- του εσχατορέματος της Λαμίας
- του Ξηριά Λαμίας
- των αποβλήτων δύο τουλάχιστον στάβλων στη διαδρομή
- σκουπιδιών
- πλαστικών εδαφοκάλυψης
- γεωργικών υπολειμμάτων από φυτοφάρμακα και λιπάσματα

Αποτελέσματα
- ο υπερτροφισμός σε όλο του μήκος του
- καταστρέφουμε τη ζωή πτηνών και ερπετών
- Εμπλουτίζουμε τον υδροφόρο ορίζοντα με επικίνδυνες ουσίες
- Καταστρέφουμε τον Μαλιακό

Ερωτήματα
- ελέγχεται η ποιότητα του μεταφερόμενου φορτίου της Γερμανικής Τάφρου από κάποια υπηρεσία;
- Υπάρχουν αγωγοί οικιακών λυμάτων που πέφτουν στον Ξηριά και στο Εσχατόρεμα;
- Υπάρχουν αγωγοί που αποθέτουν τα λύματα βιοτεχνικών και άλλων επιχειρήσεων στην κοίτη του Ξηριά;
- Αδειάζουν τα βυτία εκκένωσης βόθρων στην Γερμανική Τάφρο ή όχι
- Ποιος είναι ο βαθμός καθαρισμού των υγρών αποβλήτων του βιολογικού καθαρισμού, τα οποία δέχεται η Γερμανική Τάφρος;
- Πού πηγαίνει η λυματολάσπη του βιολογικού καθαρισμού Λαμίας
- Πότε ο Δήμος ασχολήθηκε τελευταία φορά με τη Γερμανική Τάφρο και την αφόρητη μυρωδιά στο ύψος της Εθνικής Οδού κοντά στο SOULIS;
- Δεν μας ενδιαφέρει τελικά η σωτηρία του Μαλιακού;;


ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ
ΣΠΕΡΧΕΙΑΔΑΣ – ΜΑΚΡΑΚΩΜΗΣ

Κατασκευάστηκε πριν 15 περίπου χρόνια και δαπανήθηκαν πολλά χρήματα για την εποχή, από το Β ΚΠΣ. Η ελληνική ανεπάρκεια και η αδυναμία σωστού προγραμματισμού σε όλο του μεγαλείο. Να γίνουν οι βιολογικοί χωρίς να προβλέπεται τίποτα για τα δίκτυα αποχέτευσης, έτσι, γιατί κάποια συμφέροντα το επέβαλαν αυτό, ίσως εταιρείες που παρήγαγαν μηχανήματα και εξαρτήματα αντίστοιχα.

ΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΙΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ
Πολλοί είναι αυτοί που συνδέουν παράνομα την αποχέτευση με το δίκτυο ομβρίων και όλα αυτά καταλήγουν στο ποτάμι

Βυτιοφόρα αδειάζουν παράνομα στο ποτάμι

ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ

ΣΠΕΡΧΕΙΑΔΑ-ΜΑΚΡΑΚΩΜΗ
<Ανακοίνωση>

ΛΙΑΝΟΚΛΑΔΙ
αποκατάσταση

Πολλές παράνομες χωματερές κατά μήκος της κοίτης, κυρίως από οικοδομικά μπάζα, υπολείμματα σφαγείων, κοπριές ζώων και συσκευασίες φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων

Ποια είναι τα παρατηρητέα:
- Δεν εφαρμόζεται η νομοθεσία
- Τα πρόστιμα της ΕΕ 34.000 ευρώ την ημέρα για κάθε ΧΑΔΑ
- Τεράστια η ρύπανση του ποταμού, των υπόγειων νερών, των χωραφιών κα τελικά του Μαλιακού Κόλπου. Οι ερασιτέχνες δύτες και οι ψαράδες μιλάνε για μια νεκρή θάλασσα …το τι βλέπουν τα μάτια τους

Απόβλητα από εκσκαφές και οικοδομές

Η λειτουργία μονάδων Εναλλακτικής Διαχείρισης των Αποβλήτων από εκσκαφές και κατεδαφίσεις και η διείσδυση προϊόντων ανακύκλωσης στην αγορά αδρανών υλικών θα συμβάλλει στην βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος.


ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ
Ασύδοτη χρήση, χωρίς έλεγχο και χωρίς περίσκεψη για τα αποτελέσματα.

Λύση η στροφή στην βιολογική γεωργία
Σήμερα είναι ενταγμένοι περίπου 90 βιοκαλλιεργητές από τους 573 στη Φθιώτιδα, με κατά το πλείστον ελιές και μηδική

ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ - νιτρορύπανση
Τώρα ο κ Νομάρχης προτείνει την ένταξη της κοιλάδας του Σπερχειού στο πρόγραμμα απονιτροποίησης για τους αγρότες

Τα στοιχεία του ΕΛΚΕΘΕ


ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΙΟΥ ΔΑΣΟΥΣ
<Από ανακοίνωση του 2001 του Ομίλου Φίλων του Δάσους>

« Το κομμάτι από τη γέφυρα του Κωσταλέξη μέχρι το ύψος του πλατανόδασους των Μεξιατών είναι μια ιδιαίτερα όμορφη περιοχή, ακόμα κι αυτή την εποχή, πόσο μάλλον την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Τυχεροί όσοι μπορούν και διαθέτουν λίγες ώρες σΆ αυτό το μέρος με τα άλογα του Ιππικού Ομίλου. Θα μπορούσε να το κάνουν πολλοί περιπατητές Λαμιώτες, κι όχι μόνο.

Η απόσταση από τη Λαμία είναι ελάχιστη. Η πρόσβαση πολύ εύκολη, αρκεί να γίνει λίγη περιποίηση του δρόμου. Απαραίτητη η διαμόρφωση των μονοπατιών με ελάχιστα χρήματα και μηχανήματα.

Δυστυχώς ακόμη και σήμερα, παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες μας, συνεχίζουν κάποιοι «έξυπνοι» να ξεχερσώνουν το παραποτάμιο δάσος.

Είδαμε από κοντά αυτό το έγκλημα!

Οι καταπατητές με θράσος και εκμεταλλευόμενοι την ανοχή πιθανόν των δασικών και άλλων υπηρεσιών ξεχέρσωσαν τα τελευταία πέντε χρόνια πάνω από σαράντα στρέμματα δασικής βλάστησης από πλατάνια, ιτιές, λεύκες και ακακίες στη θέση «Βάρα» της γεωγραφικής έκτασης του Σταυρού.

Είδαμε να φυτεύουν μεγάλες ελιές δίπλα στο ανάχωμα, εκεί που μέχρι χθες ήταν δάσος.

Είδαμε κομμένους κορμούς πλατάνων και ακακιών.

Είδαμε καμένα δέντρα με τη γνωστή μέθοδο των γνωστών εμπρηστών καταπατητών.»

ΧΛΩΡΙΔΑ – ΠΑΝΙΔΑ: ΑΝΑΔΕΙΞΗ
Ένα που θα μπορούσε να γίνει αντικείμενο μελέτης και ανάδειξης, στα πλαίσια των νέων χρήσεων και της νέας αντίληψης για το ποτάμι, είναι η ανάδειξη του παραποτάμιου δάσους και η δυνατότητα επισκεψιμότητάς του.

Τα πανέμορφα πλατανοδάση, το πλατανόδασος των Μεξιατών, του Παλιουρίου και της Μάκρης με διαδρομές ποδηλάτου και περιπάτου, με χώρους αναψυχής κατά μήκος της όχθης του ποταμού, μπορούν να γίνουν χώροι επισκέψιμοι από όλους.

Επίσης επισκέψιμοι από σχολεία και περιβαλλοντικές ομάδες για παρατήρηση της πτηνοπανίδας και του νερού σε συνδυασμό και με την ύπαρξη του Ιππικού Ομίλου.

Δυστυχώς όμως αντί γιΆ αυτό, οι καταπατήσεις και οι εκχερσώσεις του παραποτάμιου δάσους συνεχίζονται, το παράνομο κυνήγι και η ρύπανση επίσης, με την ανοχή και την αδιαφορία των αρμοδίων υπηρεσιών.

- Παραποτάμιο δάσος και τα πλατανοδάση των Μεξιατών και της Μάκρης
- Χώροι αναψυχής & πεζοπορίας για τη Λαμία και την ευρύτερη περιοχή
- Διαδρομές ποδηλάτου
- Παρατήρησης της πτηνοπανίδας
- Ιππικός Όμιλος

ΑΜΜΟΛΗΨΙΕΣ
Ασωπός, πολύπαθο όνομα.
Προανάκριση διεξάγει το Αστυνομικό Τμήμα Λαμίας “προς διαπίστωση παρανόμων αμμοληψιών” στον Ασωπό ποταμό, που διέρχεται από τα Δημοτικά Διαμερίσματα Ηράκλειας και Δαμάστας του Δήμου Γοργοποτάμου, ύστερα από παραγγελία του κ Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λαμίας.

ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΚΥΝΗΓΙ

Ν τ ρ ο π ή
Ντροπή πρέπει να νοιώθουμε οι κάτοικοι της Φθιώτιδας για το έγκλημα που έγινε τούτες τις μέρες κι εμείς δεν κάναμε τίποτα για να το σταματήσουμε.
Τουλάχιστον 20.000 πουλιά, κυρίως τσίχλες, κοτσύφια, γερακότσιχλες, καλημάνες κ.α. υπολογίζουν απΆ το Δασαρχείο ότι σκοτώθηκαν απΆ τους κυνηγούς αυτές τις μέρες που το χιόνι κάλυψε τη Φθιώτιδα.
Δίπλα στα σπίτια μας, στα πάρκα, στις ελιές, στα τριφύλλια, στους δρόμους, παντού όπου προσπαθούσαν να βρουν λίγη τροφή και καταφύγιο τα δύστυχα πουλιά, έβρισκαν μπροστά τους οπλισμένους καραμπινοφόρους που τα εκτελούσαν εν ψυχρώ.
Τα καταστήματα ξεπούλησαν για πρώτη φορά όλα τα αποθέματα φυσιγγιών που διέθεταν, γέμισαν οι ελιές άδεια κουτιά και κάλυκες, γέμισε ο τόπος μας τόνους μολύβι για να δηλητηριάζει το χώμα μας και τα νερά για εκατοντάδες χρόνια.
Ντροπή στους κυνηγούς που εκτελούσαν πεινασμένα, ξεπαγιασμένα απΆ το κρύο πουλιά κι αυτό το έγκλημα το θεωρούν κυνήγι, «χόμπυ» και σπορ!
Ντροπή στην πολιτεία και σΆ όσους είχαν τη δυνατότητα να αποτρέψουν αυτό το έγκλημα και δεν το έκαναν, γιατί υπήρχε τέτοια δυνατότητα από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Με απόφαση του Περιφερειάρχη μπορούσε να απαγορευτεί το κυνήγι για κάποιες μέρες.
Ντροπή στα Μ.Μ.Ε. που αποσιώπησαν το έγκλημα ενώ τους έγιναν καταγγελίες. Φαίνεται τα δολοφονημένα κοτσύφια και τσίχλες, έστω και χιλιάδες, δεν «πουλάνε», δεν ανεβάζουν τηλεθέαση όπως τα παπαδοσκάνδαλα!
Ντροπή σΆ εκείνους που τους πλήγωνε αυτή η βαρβαρότητα και δεν κινήθηκαν όπως χρειαζόταν για να τη σταματήσουν.
Η παιδαγωγική ομάδα του Κ.Π.Ε. Υπάτης

NATURA 2000
GR 2440002 – pSCI
Η προστατευόμενη περιοχή της κοιλάδας και των εκβολών του Σπερχειού και του Μαλιακού Κόλπου καταλαμβάνει έκταση 340.000 στρεμμάτων, από το στόμιο του κόλπου έως τις πηγές του Σπερχειού, στον Τυμφρηστό.
Ο ποταμός και οι εκβολές του προσφέρουν ένα ιδανικό οικοσύστημα, όπου απαντούν προστατευόμενα είδη πτηνών και ψαριών. Η περιοχή έχει ενταχθεί στο δίκτυο περιοχών Natura 2000, ωστόσο, το πλαίσιο προστασίας της περιοχής δεν έχει ακόμα θεσμοθετηθεί.
Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει

«NATURA ΣΠΕΡΧΕΙΟΥ – ΜΑΛΙΑΚΟΥ / ΠΡΑΣΙΝΗ
ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ»
16-17 Απριλίου 2004 Συνεδριακός χώρος Ε.Β.Ε
(Λαµία Όθωνος 3)
Οι Natura δεν είναι περιοχές «σε γυάλινο κλουβί», στις οποίες απαγορεύεται η δόμηση, η καλλιέργεια, οι επιχειρηματικές δραστηριότητες. Απλά πρέπει να γνωρίζουμε τα στοιχεία της βιοποικιλότητας και να εκπονούμε σχέδια διαχείρισης, που να έχουν κοινωνική συναίνεση. Να αποκτά κάθε περιοχή έναν πυρήνα, που να τυχαίνει και της μεγαλύτερης προστασίας και περιφερειακές ζώνες στις οποίες να υπάρχει μια κλιμάκωση των δραστηριοτήτων.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα σε σχέση με τις προστατευόμενες περιοχές σήμερα είναι ότι η Πολιτεία δεν έχει ορίσει τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται σε κάθε περιοχή Οι περισσότερες Natura δεν έχουν οριοθετηθεί ούτε έχουν χωριστεί σε ζώνες, ώστε να οριστούν χρήσεις γης σε καθεμία από αυτές. Για την απουσία αυτού του απαραίτητου πλαισίου υπάρχει σαφής πολιτική ευθύνη.
Η ανακήρυξη μιας περιοχής ως Natura δεν συνεπάγεται προστασία. Σήμερα, οι Natura είναι ουσιαστικά ανοχύρωτες. Και είναι προφανές ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση για να οχυρωθούν.
Ποια είναι, λοιπόν, τα μέτρα που θα έπρεπε να λάβει η Πολιτεία για να προστατεύσει τους πιο σημαντικούς οικοτόπους της; Θα έπρεπε να προωθηθούν πολύ άμεσα οι ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες για τις ζώνες και της χρήσης γης κάθε Natura, να τελειώνουμε επιτέλους με αυτήν την εκκρεμότητα. Να ξέρει ο καθένας πού επιτρέπεται τι Στη συνέχεια, θα έπρεπε βάσει των σχεδίων αυτών να ληφθούν μέτρα, σε συνεργασία με τους επιστήμονες και τις τοπικές κοινωνίες. Μέτρα που να έχουν την αποδοχή όλων, ώστε οι Natura να μην είναι ταμπού και να μην προκαλούν φόβο και αντιδράσεις.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:
- Οριστικοποίηση του σχεδίου διαχείρισης, οριοθέτηση & θεσμοθέτηση, να οριστεί ο Φορέας Διαχείρισης και να προχωρήσει το Προεδρικό Διάταγμα θεσμοθέτησης της λειτουργίας του Προγράμματος NATURA 2000 για τη Λεκάνη του Σπερχειού

- Σωστή ενημέρωση των ενδιαφερομένων και ιδιαίτερα των αγροτών. Περιορισμός των φυτοφαρμάκων. Ανάδειξη της βιολογικής γεωργίας ως της σημαντικότερης δραστηριότητας της αγροτικής οικονομίας στην κοιλάδα

ΥΔΑΤΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ

Διανύουμε εποχές ισχνών αγελάδων σε ό,τι αφορά το νερό. Η προστασία και διαχείριση των υδατικών πόρων είναι πρώτιστο καθήκον όλων, και ιδιαίτερα των υπευθύνων φορέων.

Στα πλαίσια της Λεκάνης του Σπερχειού θα μπορούσε να λειτουργήσει ένας Φορέας Διαχείρισης Υδατικών Πόρων Λεκάνης Σπερχειού, με την ευθύνη της καταγραφής και παρακολούθησης όλων των σημείων υδροληψίας (γεωτρήσεις, πηγάδια, φυσικές πηγές), των επιφανειακών νερών και των υγροτόπων της περιοχής και με στόχο την βιώσιμη ήπια διαχείριση και την προστασία των αποθεμάτων.

Είναι ανάγκη να αλλάξουμε τον τρόπο διαχείρισης των νερών, να στραφούμε στην εξοικονόμηση και στην οικονομία.

Αυτό σημαίνει κυρίως εκσυγχρονισμό στην άρδευση με στροφή στα συστήματα στάγδην, με ευθύνη κυρίως της πολιτείας, αποφυγή των υδατοβόρων καλλιεργειών, αλλά και μικρές υδατοδεξαμενές, ίσως και κατά μήκος του ποταμού, για άρδευση και ενίσχυση του υπόγειου υδροφορέα, αφού πρώτα εξασφαλίσουμε την μη ρύπανση.

Να περιορίσουμε τις γεωτρήσεις και να αντιμετωπίσουμε το παράνομο των διανοίξεων. Η στροφή στην οικολογική βιολογική γεωργία, τα προϊόντα ποιότητας, οι μη υδατοβόρες καλλιέργειες σε συνδυασμό με τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων άρδευσης και ο περιορισμός των φυτοφαρμάκων και των λιπασμάτων, είναι ίσως η προοπτική μιας βιώσιμης διαχείρισης της ευρύτερης περιοχής της Λεκάνης του Σπερχειού.

- Προστασία και διαχείριση των υδατικών πόρων
- Οδηγία 2000/60/ΕΕ για την προστασία των υδάτων
- Καταγραφή:
>των σημείων υδροληψίας (γεωτρήσεις, πηγάδια, φυσικές
πηγές)
>Των επιφανειακών νερών
>Των υγροτόπων

Πολλές γεωτρήσεις, αρκετές παράνομες


Τα πρώτα στοιχεία της ερημοποίησης
- Ανθήλη
- Γεωτρήσεις στα 200 μέτρα

Κωνσταντίνος Κοσμάς
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τομέας Εδαφολογίας και Γεωργικής Χημείας

Η ερημοποίηση θεωρείται σήμερα ως μια σημαντική απειλή υποβάθμισης της γης των Μεσογειακών χωρών. Περισσότερο από το ένα τρίτο του ελλαδικού χώρου βρίσκεται σε υψηλό κίνδυνο ερημοποίησης ή έχει ερημοποιηθεί. Η ερημοποίηση ως φυσική διεργασία είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων (φυσικοί-περιβαλλοντικοί, ανθρωπογενείς) που δρουν είτε μεμονωμένα είτε αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.
Η κυριότερη διεργασία ερημοποίησης είναι η διάβρωση των εδαφών, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο υποβάθμισης των λοφωδών περιοχών. Η διάβρωση επιφέρει δραστική μείωση του βάθους του εδάφους και συνεπώς του διαθέσιμου ύδατος για την ανάπτυξη των φυτών, της γονιμότητας και της παραγωγικότητας των εδαφών καθώς και της βλάστησης. Επίσης άλλες σημαντικές διεργασίες ερημοποίησης είναι η αλάτωση και αλκαλίωση των εδαφών που παρατηρείται ιδιαίτερα στις πεδινές παράκτιες περιοχές όπου συνοδεύεται με υπερεκμετάλλευση και υποβάθμιση των υπογείων υδάτων. Η ερημοποίηση εκτός από τις σημαντικότατες επιπτώσεις που έχει στο φυσικό περιβάλλον, επιδρά αρνητικά στην οικονομία και κοινωνία μίας περιοχής, αφού υποβαθμίζοντας τους φυσικούς πόρους, μειώνει την παραγωγικότητα ενός τόπου και κατΆ επέκταση το αγροτικό εισόδημα, προκαλώντας μετακινήσεις πληθυσμού σε άλλες περιοχές με περισσότερες δυνατότητες απασχόλησης. Ανάλογα με την ένταση δράσης των διεργασιών ερημοποίησης, η υποβάθμιση μπορεί να είναι αντιστρεπτή, δηλαδή να υπάρχει δυνατότητα ανάκαμψης, εάν μια ή περισσότερες από τις διεργασίες ερημοποίησης εξαλειφθούν, ή μη αντιστρεπτή εάν η υποβάθμιση είναι πολύ μεγάλη (μείωση βάθους εδάφους μεγαλύτερη από μια κρίσιμη τιμή). Η προστασία των φυσικών πόρων μίας περιοχής από την ερημοποίηση απαιτεί την μελέτη και λεπτομερή απογραφή όλων των παραγόντων που την προκαλούν και την λήψη των απαραιτήτων κατά περίπτωση τεχνικών και θεσμικών μέτρων για την ορθολογική διαχείριση και προστασία.


ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ – ΠΛΗΜΜΥΡΟΓΕΝΝΕΣΗ

Πολλές είναι οι απειλές των παραποτάμιων περιοχών από τις κατά καιρούς πλημμύρες του Σπερχειού. Δεν ξεχνιέται εύκολα η πλημμύρα, που πριν μερικά χρόνια «πήρε» όλες τις γέφυρες. Συζητήσεις και μελέτες έχουν γίνει. Δυστυχώς δεν βγήκαν ιδιαίτερα συμπεράσματα, που θα οδηγούσαν σε λύση. Η φύση δεν συγκρατείται εύκολα, πόσο μάλλον όταν την βιάζεις, όπως παράδειγμα τα τελευταία Μεγάλα Έργα στην περιοχή του κάμπου και ιδιαίτερα αυτά της νέας χάραξης της γραμμής του ΟΣΕ με τις επεμβάσεις στην κοίτη του ποταμού. Οι επιστήμονες δασολόγοι τονίζουν με έμφαση ότι απαιτούνται έργα ορεινής υδρονομίας, μικρά φράγματα - αναβαθμοί και μικροί ταμιευτήρες νερού στα ψηλά για τη συγκράτηση των νερών και των φερτών και έργα για την προστασία των δασών στα πλευρά των χειμάρρων, έτσι ώστε να μειωθεί η δυναμική του νερού. Αλλιώς θα μιλάμε για σισύφεια αντιπλημμυρικά έργα, όπως αποδεικνύεται κάθε χρόνο, γιατί η κοίτη πάντα θα γεμίζει από φερτά και οι κίνδυνοι της πλημμύρας θα υπάρχουν.
Η φύση είχε προβλέψει και για την εκτόνωση των πλημμυρικών φαινομένων δημιούργησε το παραποτάμιο δάσος, εκατοντάδες μέτρα αριστερά και δεξιά του ποταμού, το οποίο δυστυχώς καταστράφηκε και είναι επόμενο, αυτή την πίεση του νερού να την δέχονται τώρα τα χωράφια, που αντικατέστησαν το δάσος.


- Έργα ορεινής υδρονομίας
- Μικροί ταμιευτήρες νερού
- Συγκράτηση των νερών και των φερτών – αναβαθμοί στους χειμάρους
- Προστασία των δασών στα ψηλά
Αλλιώς, «σισσύφια» έργα τα αντιπλημμυρικά, όπως αποδεικνύεται κάθε χρόνο





ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΜΜΥΡΟΓΕΝΕΣΗΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ
ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ

Παναγιώτης Στ. Στεφανίδης
Δασολόγος-Γεωλόγος
Επίκουρος Καθηγητής

Εργαστήριο Διευθέτησης Ορεινών Υδάτων
Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος Α.Π.Θ.

Το ιδιαίτερο μεσογειακό κλίμα της χώρας μας με την ανισοκατανομή των κατακρημνισμάτων στις διάφορες εποχές του έτους, το ξηρό και θερμό καλοκαίρι, αλλά και τις βροχές με μεγάλη ραγδαιότητα (καταιγίδες), προκαλεί προβλήματα λειψυδρίας αλλά και πλημμυρών.
Ασφαλώς το κυρίαρχο στοιχείο σε κάθε πλημμύρα είναι η μεγάλη ραγδαιότητα της βροχής (μεγάλο ύψος βροχής σε μικρό χρονικό διάστημα). Είναι όμως μόνο αυτό το αίτιο των πλημμυρικών φαινομένων που εκδηλώνονται στις πεδινές κυρίως περιοχές; Γιατί δεν αποδίδουν τα πεδινά αντιπλημμυρικά έργα εφόσον σχεδιάσθηκαν και εκτελέσθηκαν ώστε να διέρχεται δια μέσου αυτών η μέγιστη υδατοστερεοπαροχή;
…………………………………………………………………………………………………………………………………………
Από την μελέτη του μηχανισμού λειτουργίας των πλημμυρικών φαινομένων για κάθε μία από τις παραπάνω περιπτωσεις διαπιστώνουμε ότι τα αίτια των πλημμύρων είναι τα εξής:
- Η μερική ή ολική καταστροφή της δασικής βλάστησης στις λεκάνες απορροής των χειμαρρικών ρεμάτων, έτσι ώστε η εναπομένουσα δασική βλάστηση, να είναι ανεπαρκής για να ασκήσει τη μέγιστη υδρολογική και προστατευτική της επίδραση.
- Η ανεπάρκεια των τεχνικών έργων (γεφυρών κ.λ.π.) για την παροχέτευση της μέγιστης πλημμυρικής παροχής.
- Οι στενώσεις των κοιτων στην πεδινή διαδρομή των ρευμάτων, ιδιαίτερα όταν αυτές διέρχονται δια μέσου οικισμών. Οι παραπάνω στενώσεις προκαλούνται από επιχωματώσεις των κοιτών για την επέκταση παροχθίων οικοπέδων.
- Η εξαφάνιση της κοίτης χειμαρρικών ρευμάτων είτε λόγω επέκτασης γεωργικών καλλιεργειών είτε λόγω οικοπεδοποίησης.
- Η αποσπασματική εκτέλεση έργων σε μικρά τμήματα της πεδινής διαδρομής αντί να επιλύσει, επιτείνει το πλημμυρικό πρόβλημα.
- Η μετατροπή των ανοιχτών φυσικών αγωγών σε δρόμους, πλατείες κλπ. χωρίς να έχουν, οι κλειστοί πλέον αγωγοί, τις ανάλογες διαστάσεις για τη διοχέτευση μέσω αυτών της μέγιστης υδατοστερεοπαροχής.
- Οι απορρίψεις μπαζών, σκουπιδιών στις κοίτες των ρευμάτων.
- Η αύξηση του συντελεστή απορροής λόγω “τσιμεντοποίησης” μεγάλων τμημάτων των λεκανών απορροής, ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα.
- Η στερεομεταφορά των χειμαρρικών ρευμάτων. Αυτόχθονα ή ετερόχθονα (ανθρωπογενή) υλικά, τα οποία προσχώνουν τις κοίτες τους, ιδιαίτερα ανάντη στενώσεων της κοίτης και των γεφυρών, με συνέπεια να μειώνεται στο ελάχιστο η παροχετευτικότητά τους.
- Στην έλλειψη σχεδιασμού και εκτέλεσης έργων ορεινής υδρονομίας, για την ομαλή απαγωγή της μέγιστης πλημμυρικής υδατοπαροχής και τον έλεγχο της στερεομεταφοράς.

Τα προτεινόμενα μέτρα για την αντιμετωπιση της πλημμυρογένεσης είναι η εκτέλεση Ορεινών Υδρονομικών Έργων. Πρόκειται για ένα σύστημα τεχνικών, φυτοτεχνικών και αγροτεχνικών έργων, έτσι ώστε να αποτραπεί η διάβρωση των εδαφών και η μεταφορά των υλικών δια μέσου των κοιτών. Τα έργα αυτά είναι: φράγματα στερέωσης της κοίτης (κατά το σύστημα της κλίσης αντιστάθμισης), φράγματα συγκράτησης φερτών υλικών, φράγματα διαλογής, ειδικά φράγματα μείωσης της πλημμυρικής αιχμής, δεξαμενές αποθέσεως φερτών υλικών κ.ά.
Για να αποδίδουν στη χώρα μας τα πεδινά αντιπλημμυρικά έργα θα πρέπει να εκτελεσθούν έργα ορεινής υδρονομίας διαφορετικά είναι καταδικασμένα σε καταστροφή.






ΤΟ ΔΕΛΤΑ ΤΟΥ ΣΠΕΡΧΕΙΟΥ
Περιοχή Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης – χώρος επισκέψιμος

Το Δέλτα του Σπερχειού είναι μια ξεχωριστή προστατευόμενη περιοχή με ιδιαίτερα οικολογικά χαρακτηριστικά. Το σημαντικότερο στοιχείο της είναι ότι φιλοξενεί πολλά είδη πουλιών, ιδιαίτερα αποδημητικών κατά τη χειμερινή περίοδο. ΓιΆ αυτό και έχει ενταχθεί σε μια σειρά σημαντικών διεθνών συμβάσεων, οδηγιών και προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει ανακηρυχθεί ως καταφύγιο άγριας ζωής.

Η χώρα μας έχει αναλάβει αυξημένες δεσμεύσεις και υποχρεώσεις για την προστασία και την ορθολογική διαχείριση των εκβολών του Σπερχειού και του Υγροτόπου του Μαλιακού, για την αποφυγή δραστηριοτήτων και επεμβάσεων, που ενδεχόμενα να έχουν αρνητικές επιπτώσεις

Όμως οι εμπειρίες μας λένε το αντίθετο. Οι αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς σφυρίζουν αδιάφορα μπροστά στην κακοδιαχείριση που υφίσταται η περιοχή. Αντί να είναι περιοχή Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και χώρος επισκέψιμος, ιδιαίτερα για τα σχολεία και τους μαθητές, είναι περιοχή παράνομου κυνηγίου και παράνομης αλιείας. Το ανεξέλεγκτο και πολλές φορές παράνομο κυνήγι σε όλο το μήκος της κοιλάδας του Σπερχειού, μέχρι τις εκβολές του, είναι μια μόνιμη γάγγραινα.

ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΑΞΟΝΩΝ (ΠΑΘΕ, Ε65 και ΕΡΓΟΣΕ)

Στην κοιλάδα του Σπερχειού κατασκευάζονται οι δύο οδικοί άξονες (ΠΑΘΕ και Ε65) και η νέα Σιδηροδρομική Γραμμή Υψηλών Ταχυτήτων(ΣΓΥΤ). Τέμνονται και οι τρεις στο ύψος περίπου της Αλαμάνας και στη συνέχεια, ο μεν ΠΑΘΕ ακολουθεί τη γνωστή διαδρομή προς βορά, η Σιδηροδρομική Γραμμή κατευθύνεται στο ΣΣ Λιανοκλαδίου, αφού διασχίσει τον κάμπο, και ο Ε65 έχει μελετηθεί να διασχίσει επίσης τον κάμπο του Σπερχειού τέμνοντας τον ποταμό σε κάποια σημεία (δεν έχει οριστικοποιηθεί η χάραξη…).

Έχουμε δηλαδή μια ουσιαστική απαξίωση της παραγωγικότατης κοιλάδας του Σπερχειού και μια περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής, (προτεινόμενη περιοχή στο Δίκτυο NATURA 2000), και μια πλήρη ανατροπή της σημερινής εικόνας.

Το ερώτημα που τίθεται βέβαια σήμερα είναι, αν μπορούμε να κάνουμε κάτι σε σχέση με τον Ε65. Αυτό το τμήμα δεν ξεκίνησε ακόμα. Αν υπάρχει άλλη λύση για τη χάραξη του αυτοκινητόδρομου (πχ να περάσει βόρεια της Λαμίας με σήραγγες και κοιλαδογέφυρες, να παρακάμψει δηλαδή την πόλη και να αποφευχθεί όλη αυτή τη αναστάτωση της κοιλάδας).

Ελπίζουμε να μην είναι τα συμφέροντα αυτά που οδηγούν στη συγκεκριμένη χάραξη, η οποία προβλέπεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στο οικοσύστημα του ποταμού και όχι μόνο.


ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ και ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ


Μας καλούν να κλείσουμε τα μάτια
Εμείς λέμε ΟΧΙ!
Ακούστηκε σε συζήτηση σε τοπικό κανάλι, και μάλιστα από ανθρώπους που έχουν ευθύνες για τα περιβαλλοντικά θέματα του νομού, ότι οι οικολόγοι είναι υπερβολικοί και ότι γενικά πρέπει να είμαστε πιο ανεκτικοί, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες μας για τον Σπερχειό. Τονίστηκε δε, με έμφαση, ότι δεν πρόκειται να οδηγηθεί σε κλείσιμο καμιά επιχείρηση με αφορμή τις περιβαλλοντικές καταγγελίες.

Το οικολογικό κίνημα έχει την υποχρέωση, αν όχι το δικαίωμα, να ασκεί κριτική στους φορείς της εξουσίας, τους εξουσιοδοτημένους από την πολιτεία να προστατεύουν το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των πολιτών. Τονίζουμε ότι πρώτοι εμείς δεν θέλουμε να κλείσει καμιά επιχείρηση. Θα είμαστε όμως αυστηροί και σκληροί σε θέματα που αφορούν την εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και των Ευρωπαϊκών Οδηγιών. Η ανοχή απέναντι σε ιδιώτες, αλλά και σε αρμόδιες υπηρεσίες και δήμους, που δεν εφαρμόζουν και δεν σέβονται την περιβαλλοντική νομοθεσία, δεν έχει καμιά θέση στη σημερινή αντίληψη για την βιώσιμη αειφορική ανάπτυξη. Οι νόμοι έχουν την ίδια ισχύ για όλους. Αν κάποιοι θεωρούν ότι δεν πρέπει να εφαρμόζονται, πρέπει να μας το ξεκαθαρίσουν. Μήπως θέλουν μια νομοθεσία «λάστιχο», που να εφαρμόζεται κατά περίπτωση; Αυτή την νομοθεσία θέλουν;

Οι μηχανισμοί και οι υπηρεσίες ελέγχου, που λειτουργούν οργανωμένα και με δημιουργικό τρόπο και σύμφωνα με τους νόμους, δεν είναι «μπαμπούλας». Ο έλεγχος έχει τον χαρακτήρα της πρόληψης. Σε συνεργασία οι αρμόδιες υπηρεσίες και οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τους επιχειρηματίες και τους άλλους ιδιώτες, επιδιώκουν να βρουν λύσεις σε όφελος του περιβάλλοντος. Η δε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση καλείται και να συμμετάσχει στο συνολικό οικονομικό κόστος, με το δικό της μοναδικό τρόπο, εφόσον πρόκειται για θέματα που αφορούν ευρύτερα την περιοχή. Παράδειγμα, τα απόβλητα των ελαιοτριβείων, τα αστικά απόβλητα, οι παράνομες χωματερές, η ενημέρωση των αγροτών για τα φυτοφάρμακα, ο έλεγχος των γεωτρήσεων κά. Με το να τα κρύβουμε όλα αυτά «κάτω από το χαλί» και να κλείνουμε τα μάτια, δημιουργούμε περισσότερα προβλήματα και φυσικά υπονομεύουμε το περιβάλλον! Σε αντίθετη περίπτωση η αποκατάσταση, αν δεν μιλάμε για ανεπίστρεπτες καταστάσεις, είναι δαπανηρότατη και αβέβαιη.

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον Σπερχειό και την κοιλάδα του, τονίζουμε ότι όλοι καλούμαστε να διαχειριστούμε το ΝΕΡΟ, ένα πολύτιμο αγαθό που είναι σε ανεπάρκεια. Ο Σπερχειός είναι το ανεκτίμητο δώρο της φύσης για την περιοχή μας και πηγή πλούτου. Συγκεντρώνει όμως όλα τα χαρακτηριστικά μιας περιβαλλοντικής αυθαιρεσίας. Η ρύπανση, η σπατάλη και η κακή διαχείριση του νερού, η μόλυνση του υπόγειου υδροφορέα της κοιλάδας, η καταστροφή της βιοποικιλότητας, το παράνομο κυνήγι, τα νεκρά ψάρια, οι καταπατήσεις και εκχερσώσεις του παραποτάμιου δάσους, είναι μερικά χαρακτηριστικά αυτής της αυθαιρεσίας. Κάποιοι έχουν ευθύνες γιΆ αυτά. Κάποιοι δεν σέβονται τους νόμους. Κάποιοι δεν κάνουν τους ελέγχους. Θα κλείσουμε τα μάτια; Εμείς λέμε ΟΧΙ!
Στέφανος Σταμέλλος
http://www.e-ecology.gr
http://sperxeios.blogspot.com


- Είναι ανάγκη η δημιουργία Συλλόγου Φίλων Σπερχειού
- Η ιδιαίτερη διαχείριση των εκβολών και του Δέλτα του Μαλιακού

1 σχόλιο:

κ. είπε...

Έχετε δίκαιο.

Γνωρίζω από πρώτο χέρι ότι κάτοικοι των περιοχών τις οποίες διαρρέει ο ποταμός, αφού αποφλοιώνουν αιωνόβια πλατάνια, στη συνέχεια αυτά ξεραίνονται και μετά τα κόβουν για ίδιον όφελος ( ιδία χρήση και εμπορία ). Οι δασάρχες μάλλον γνωρίζουν, αλλά λόγω γνωριμιών σιωπούν. Κρίμα για την Ελλάδα. Δεν έχει μέλλον