Follow @SStamellos




«Όταν συνειδητοποίησα ότι δεν μπορώ να αλλάξω το σύστημα, άρχισα να αγωνίζομαι να μην με αλλάξει αυτό. Αγωνίζομαι να μείνω άνθρωπος. Και αυτό είναι η κορυφαία πολιτική μάχη. Να μπορείς να αποφύγεις τη βαρβαρότητα αυτής της εποχής. Να μπορείς να παραμείνεις άνθρωπος με τρυφερότητα. Με το δικό σου βλέμμα...»
Χρόνης Μίσσιος

10 Νοε 2015

Ερώτηση στον Υπουργο Πολιτισμού και Αθλητισμού για την γέφυρα του Παλιουρίου

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κατατέθηκε
χθες 9/11/2015 από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τον Γιώργο Δημαρά(μέλος των Οικολόγων Πράσινων) και τον Γιάννη Σαρακιώτη, βουλευτή Φθιώτιδας με θέμα την προστασία του ιστορικού γεφυριού Παλιουρίου - Δήμου Μακρακώμης

Η ΕΡΩΤΗΣΗ
Στις 3.10.2015 η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας προχώρησε σε εργασίες κατεδάφισης του ιστορικού γεφυριού του Παλιουρίου, που βρίσκεται δίπλα στο Καστρί του

Δήμου Μακρακώμης, χωρίς να λάβει υπόψη την ιστορική και πολιτιστική αξία που κατέχει η γέφυρα και χωρίς να ζητήσει, ως όφειλε, την έγκριση της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας.
Χάρη στην κινητοποίηση ευαισθητοποιημένων κατοίκων της περιοχής οι εργασίες διακόπηκαν προσωρινά. Δυστυχώς, στο μεταξύ τα συνεργεία της Περιφέρειας πρόλαβαν να αφαιρέσουν ορισμένα τμήματα της γέφυρας, όμως μετά από παρέμβαση του ΥΠΠΟ διασώθηκαν μέχρι στιγμής ο βασικός της κορμός και τα βάθρα. Μετά από αυτοψία κλιμακίου της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων (14.10.2015) συντάχθηκε πόρισμα, το οποίο εστάλη στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) που θα εκδώσει σχετική εισήγηση.
Η σιδερένια γέφυρα στο Παλιούρι κατασκευάστηκε πριν περίπου 150 χρόνια με την τεχνοτροπία σιδηροκατασκευών που λίγοι κατείχαν την εποχή εκείνη, ένας εκ των οποίων ήταν ο Άιφελ. Η γέφυρα άντεξε μεγάλες πλημμύρες του Σπερχειού ποταμού όταν καταστράφηκαν πολύ νεότερές της.
Το ιστορικό γεφύρι του Παλιουρίου, μοναδικό δείγμα πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής του Σπερχειού μπορεί, μετά τον χαρακτηρισμό του ως διατηρητέο μνημείο, την αποκατάσταση των αποσπασθέντων τμημάτων του και την συντήρησή του, να χρησιμοποιείται ως πεζογέφυρα και να αποτελέσει τμήμα πεζοπορικών και ποδηλατικών διαδρομών δίπλα στο ποτάμι και στο κοντινό αισθητικό πλατανόδασος.
Δυστυχώς, Δήμος και Περιφέρεια εμμένουν στην υλοποίηση του έργου κατεδάφισης της παλιάς και στη θέση της στην κατασκευή νέας γέφυρας, παρά το γεγονός ότι προηγούμενη μελέτη προβλέπει την διατήρηση της ιστορικής και κατασκευή νέας γέφυρας σε κοντινή απόσταση με χαμηλότερο κόστος (40 μ. πιο δυτικά), που επιβαρύνεται από τα έξοδα κατεδάφισης της ιστορικής γέφυρας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Ποιες ενέργειες προτίθεται να αναλάβει για την προστασία του απειλούμενου μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς του γεφυριού του Παλιουρίου του Δήμου Μακρακώμης (Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας);

Oι Ερωτώντες Βουλευτές
Γιώργος Δημαράς

Σαρακιώτης Ιωάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια: